Rozarka´s Cake
EDURA s.r.o.
  Nedašovská 376/6
  15521   Praha 5
  tel.: +420 777 844 669
 

QR code
 Naposledy navštívené
Zatím jste nenavšívili žádný článek / produkt.
 Newsletter
 Události
 Externí modul
 Čas
 Anketa
 Kalkulačka měn
 Doporučte nás
  • Podělte se o pozitivní zkušenost z naší spolupráce a doporučte nás Vašim známým a přátelům:
 Sociální počítadla
 Online status
 TOPlist
TOPlist">
 Facebook live stream

Třtinová šťáva

Třťinová Šťáva

Třtinová sušená šťáva


Souvislosti: Vyrábí se z cukrové třtiny (Saccharum officinarum). Z rostliny toť mohutné, až 6 m vysoké kolenaté trávy. Sušená šťáva má nespočet názvů jako: panela, rapadura, panocha (kočička), penuche, mascobado, papelillo, raspadura, empanizao. Třtinová šťáva je známá cca 8000 let a původně pochází z Indie.

Tahle se pěstuje na polích o malé rozloze v horských čistých oblastech, které mají optimální podmínky pro pěstování cukrové třtiny, což má velmi dobrý vliv na výrobu kvalitní šťávy. Proces výroby začíná odšťavněním nasekaných stébel cukrové třtiny. Odpařováním vody a čeřením, kdy se přeléváním odstraňují pevné částice, se třtinová šťáva postupně mění v hustou lepkavou hmotu, která postupně tuhne do pevného stavu. Dalším odpařením se získávám tuhá hmota, která se drtí a je to.

 
Kdo chce jít hlouběji: Třtinová šťáva má velmi bohatou bohatší škálu chutí a hlavně vůní, podobně jako med. Bez použití chemických procesů (jako je např. rafinace) je výsledkem výživově bohatý produkt, který si uchovává všechny důležité látky, které obsahuje cukrová třtina. Obsahuje 5x více minerálních látek než hnědý cukr a 50x více minerálních látek než bílý cukr. Sacharóza je její hlavní složkou, s obsahem mezi 75 a 85% hmotnosti (ve vysušeném stavu). Dále v menší míře obsahuje glukózu a fruktózu. Obsahuje ve značné míře vitamín A, některé vitamíny  B, C, D a E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.


Příprava a užití: Jako sladidlo do různých kašiček a kaší ,nápojů (káva!), čokolády, marmelád, sušenek, do čeho vás jen napadne. Do každého jídla, jako je bulgur, oves, cizrna aj. dávám pro posílení chutě na špičku nože medu nebo téhle sušené šťávy. Stejně jako včelí med má zklidňující účinky při nachlazení a podporuje vykašlávání.


Uskladnění: Uchovávejte v suchu, chladu a klidu. Skladujte hermeticky uzavřené, nejlépe ve skle.

Upozornění: Případným zhrudkováním sušená šťáva neztrácí na kvalitě.

ZDROJ: http://panpekar.blogspot.cz/2013/05/trtinova-stava-susena.html